Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

zondag 13 maart 2016

www.robbloemendaal.nl op nieuwe locatie


Jump to English version


Mijn website www.robbloemendaal.nl is tijdelijk verhuisd naar dit weblog, waar een selectie van mijn ruimtelijk werk, schilderijen en tekeningen is te zien.

In mijn werk komen maatschappelijke betrokkenheid en verbondenheid met de natuur tot uiting. Ik laat mij inspireren door de relatie tussen mens en natuur. Omdat de mens zelf ook natuur is, gaat het daarbij ook over de relatie tussen de mens en zichzelf. Het werk dat hieruit ontstaat heeft een verhalend karakter en bevat vaak verborgen details. Evenwicht, tijdsverloop, beperkingen en mogelijkheden zijn steeds terugkerende thema’s.


Verder naar Schilderijen of Tekeningen

Ruimtelijk werk:

Presse-papiers: verder naar Presse-papiers


Potlood en papier


Potlood en papier   2015   mixed media   30 x 24 cm

Dit werk is gemaakt direct na de aanslag op Charlie Hebdo in januari 2015. Het was een aanslag op het vrije woord en daarmee op de democratie, die immers wortelt in het vrije woord. 



Het potlood is beschilderd in de kleuren van de regenboog, een symbool voor tolerantie. Daarnaast zijn in kleine cirkels de primaire kleuren te zien, die samen met zwart en wit alle mogelijkheden symboliseren om je in kleur uit te drukken.



              
Bird


Bird   2014   esdoornhout   9 x 23 x 5 cm






Hart voor bomen

Hart voor bomen   2011   hout   3 x 5,5 m
Dit werk is uitgevoerd met stormhout dat na de zomerstorm van 2010 ter beschikking kwam. 

Een groot aantal stammen werd ingegraven en recht overeind tegen elkaar gezet in de vorm van een lindeblad. Lindebomen werden van oudsher geassocieerd met liefde en vruchtbaarheid. Het blad is hartvormig en je kunt er tevens een boom in zien.

Het is een levend werk. De stammen raken vermolmd en vormen een voedingsbodem voor nieuw leven. Aanvankelijk ontstaan mossen en paddestoelen, later hogere planten, heesters en bomen. Er is sprake van twee trage, tegengestelde bewegingen: het verval is een beweging richting de aarde, terwijl het ontstaan van nieuw leven een beweging is richting de hemel. Een oefening in geduld.

Met de gemeente Hengelo is afgesproken dat er geen groenonderhoud wordt gepleegd. De natuur moet er ongestoord haar gang kunnen gaan. Zo kan na verloop van tijd een microreservaat ontstaan met bijzondere planten- en dierensoorten. 

Hart voor bomen lag aan het wandelpad in het verlengde van het Heemafstraatje in Hengelo tot het voorjaar van 2015, toen de gemeente het zonder vooraankondiging heeft vernietigd.


Lighthouse

Lighthouse   2008   hout, glas, veren  
38 x 13 x 14 cm
Lighthouse heb ik speciaal gemaakt voor de verkoopexpositie Vogelvrij, zo vrij als een vogel, die in december 2008 was te zien in de openbare Bibliotheek Beursplein te Hengelo. Deze expositie was een initiatief van het anti-discriminatie bureau Art. 1 Overijssel vanwege de 60e verjaardag van de Universele verklaring van de rechten van de mens. De opbrengst van deze expositie, waaraan ook 59 andere kunstenaars deelnamen, kwam geheel ten goede aan Amnesty International.

Voor Lighthouse heb ik mij o.a. laten inspireren door de gedachten die Eleanor Roosevelt in 1958 uitsprak over de vraag waar de universele mensenrechten beginnen. Volgens haar was dat op kleine plaatsen: kantoren, fabrieken en werkplaatsen. Als deze rechten daar geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis elders. Zij vond dat mensenrechten door de gemeenschap gedragen moeten worden, ook in alledaagse situaties.

Lighthouse is gemaakt van een vogelhuisje, zoals dat aan alle deelnemers is uitgereikt. Het is een combinatie geworden van een kapel en een drenkelingenhuisje. Binnenin is een prisma te zien dat licht verspreidt als er zonlicht op valt. Het interieur is bekleed met veren van vrije vogels. De acht ‘potloden’ dragen het waardevolle. Zij symboliseren de gemeenschap en verwijzen tevens naar de schrijfacties van Amnesty International ten behoeve van gewetensgevangenen.


Twin Peaks

Twin peaks   2005   installatie met hout, 
papiersnippers en papier
Met deze installatie vraag ik aandacht voor de relatie tussen ons papierverbruik en het verdwijnen van bossen. Elk vel papier dat geen kringlooppapier is, wordt gemaakt van houtpulp en is zodoende een stukje boom. 



De proefopstelling die hier is weergegeven is feitelijk een voorstudie voor een installatie van ca. 7 x 7 meter, waarbij honderden vellen blanco papier aan bijna onzichtbare draden om hun as wentelen boven twee bijna manshoge kegels: een van verzaagde bomen en een van versnipperd papier. De subtiele, natuurlijke luchtstroom in combinatie met bovenlicht veroorzaakte een voortdurend wisselend beeld in deze bijzondere voormalige fabriekshal.


Celdroom

Celdroom   2005   ruimtevullende installatie in 
voormalige politiecel   2,6 x 3 x 2,2 m
Deze ruimtevullende installatie in een van de cellen van het voormalige politiebureau van Hengelo was o.a. gebaseerd op het gedicht Celdroom van H.M. van Randwijk, verzetsstrijder in de tweede wereldoorlog. 



Op de rechterwand van cel 11 was de tekst ‘gerechtigheid zal wederkeren’ in de muur uitgehakt, welke aan dit gedicht ontleend is. Op de tegenoverliggende wand waren de namen aangebracht van 10 vrouwen die de dupe werden van onrecht en geweld.

Op de tafel stond een metalen etensbak met drie vakken. Stukjes prikkeldraad en witte kwarts naast lydiet, ook wel toetssteen geheten. Lydiet, een zwarte steensoort, werd vroeger gebruikt om de graad van zuiverheid van goud te bepalen. Het betonnen bed was veranderd in een voedertafel, gevuld met een grote hoeveelheid pitten van door vogels verorberde kersen. Op de wand onder het smalle raam was een grote, witte driehoek te zien met zilverkleurige vogels onderweg naar het licht. De gehele vloer was bedekt met een laag eendendons.

Celdroom sloot aan bij de wereldwijde campagne van Amnesty International ter bestrijding van geweld tegen vrouwen.


Hoisting the Blue Peter

Hoisting the Blue Peter   1997   papier maché
Midden op een ranke verbinding tussen een schaalmodel van de aarde en een in veervorm uitgevoerde ‘Blue Peter’ bevindt zich een geblinddoekte vrouwelijke gestalte. 



Een ‘Blue Peter’ is een vlag die gehesen werd vlak voor het vertrek van een zeilschip.


Misschien zullen wij tenslotte broeders zijn 

Misschien zullen wij tenslotte broeders zijn   1997   hout, klei
87 x 126 x 7 cm





Deze bootvormige constructie is voorzien van een sigaarvormig element in de top, dat subtiel in evenwicht is. Onder invloed van luchtstromingen is dit deel draaibaar en kan het op en neer schommelen. Het geheel is zo gemaakt dat het voorste deel van de romp, waarop een groep uit klei gevormde diren staat, op zichzelf kan blijven staan als het achterste deel losgekoppeld wordt. Op dat deel zit een menselijke gestalte.




De titel is ontleend aan een toespraak uit 1854 van Seattle, een indiaans opperhoofd van de Dwamish-stam in het noordwesten van de Verenigde Staten.

                                                                                           Bericht aan de reizigers

Bericht aan de reizigers   1996   mixed media
ca. 180 cm hoog







Dit werk bestaat uit drie boomvormige delen, elk opgebouwd uit hout en zink. Op het hout zijn zinken blaadjes bevestigd waarop de namen zijn gekerfd van achtereenvolgens in de oorlog vermoorde Joodse kinderen, naar Nederland gevluchte kinderen en van Nederlandse kinderen die geboren zijn in het jaar dat Tjernobyl ontplofte (1986). 



Aan de voet ervan ligt achtereenvolgens lydiet, gekleurde stenen en witte kwarts. Lydiet is een steensoort die in de oudheid gebruikt werd om de zuiverheid van goud te meten.

2 opmerkingen:

  1. Rob, jij hebt toch ook te maken met de protesten tegen het kappen van de ceder bij het Hengelose stadhuis? Hierover heb ik een idee .. hoe kan ik je bereiken?

    BeantwoordenVerwijderen